SUNDHED | Gurkemeje – hvad er det, den kan?

Gurkemeje - derfor skal du spise gurkemeje
Foto: AOP

Det korte svar er - alt! For der er god grund til, at den gyldengule rod lige nu oplever en revival. Den kan nemlig både lindre gigtsymptomer, hele sår, bekæmpe alzheimer – og sågar kræft. Læs med her og bliv klogere på den guddommelige gurkemeje.

5 grunde til at spise gurkemeje

Acai-bær, ingefær, chiafrø – og gurkemeje. Den lille brune rod med det orangegule indre er det seneste vidunder fra naturens skatkammer, som bliver hyldet for sine mange sunde egenskaber.

Gurkemeje har været brugt i indisk ayurveda-medicin i tusindvis af år, og lige nu oplever den en opblomstring i den vestlige verden. Med god grund. Der er nærmest ingen ende på gurkemejens helbredsmæssige effekter.

LÆS OGSÅ: Hvad er matcha-te, og hvad er den godt for?

Her får du fem gode grunde til at give gurkemejen plads i dit eget køkken – uanset om du bruger den som krydderi, drikker den som te eller spiser den som olie eller kosttilskud.

1 | God mod gigt

Gurkemeje er bedre til at lindre betændelsestilstande og smerter end både ibuprofen og aspirin, som bruges i smertestillende piller, viser flere undersøgelser. Derfor bruges den gule rod i behandlingen af ledsygdommen reumatoid artritis, som hvert år rammer 1700 danskere. En undersøgelse viser, at brugen af gurkemeje kan forhindre sygdommen i overhovedet at udvikle sig hos dem, der ellers er disponeret for den.

2 | Slår kræftceller ihjel

Gurkemeje har vist sig at være et vigtigt våben i kampen mod kræft. Gurkemeje kan nemlig både forhindre kræftceller i at vokse og sprede sig, øge menneskets niveau af antioxidanter og booste immunsystemet, hvilket kan være med til at slå kræftceller ihjel.

3 | Holder hjernen i gang

Gurkemeje kan øge hjernens evne til at optage ilt, hvilket gør den bedre i stand til at huske og til at optage ny viden. Rodens anti-inflammatoriske egenskaber gør den også oplagt i behandling af alzheimer-patienter, hvis hjerne langsomt nedbrydes af sygdommen. Indien, hvor man bruger meget gurkemeje i maden, har en af de laveste forekomster af alzheimer i verden.

4 | En helt for huden

Gurkemeje kan gøre underværker for din hud – også selv om den ikke har nævneværdige problemer. Gurkemeje har eksfolierende egenskaber og kan derfor give en glat og ensartet hud, og da det gule pulver er antibakterielt, kan det reducere rødmen i huden samt få urenheder og bumser til at forsvinde.

6 | Bedre end lykkepiller

Et indisk forsøg med 60 deltagere har påvist, at gurkemeje er lige så effektiv som lykkepillen prozac, når det handler om at behandle depression. Og patienterne kunne berette, at de ikke have nogen bivirkninger af gurkemejen – modsat lykkepillerne, som kan give blandt andet kvalme, søvnproblemer og give manglende appetit.

Mere gurkemeje i hverdagen

Gurkemeje er blevet brugt i ayurveda-medicin i tusindevis af år, og med en ny serie fra Pukka bliver det let for dig at give dit eget immunsystem et gurkemejeboost. Serien byder på en te i den velkendte Pukka-indpakning, en massageolie, som er god til ømme eller betændte muskler, og to kosttilskud med gurkemeje.

Foto: PR

Pukka Turmeric Gold Tea Økologisk (20 breve), 37, 73 kr. Fås online HER 
Pukka Active Oil, 100 ml., 150 kr. Fås online HER 
Pukka Wholistic Turmeric Gurkemeje, (30 kapsler), 152,83 kr. Fås online HER
Pukka Active (30 kapsler), 152, 83 kr. Fås online HER

Gurkemeje Foto: AOP

LÆS OGSÅ: Hvad er fermentering?

nyhedsbrev